Overtuigingen sturen je gedragWat stuurt je gedrag? In dit artikel over de 'lagen' in je persoonlijkheid.

Overtuigingen zijn van een ander niveau. Omgeving is het laagste niveau waarop je intervenieert en is betrekkelijk eenvoudig. Plantje, leuk postertje, raam met zeezicht en leuke collega's. Makkelijk zat (een iets te simplistische interventie). Dan je gedrag, het op een laagste niveau. Gedraag je je zoals het hoort dan zal er niemand aan je storen. Een mooie heerlijke grijze muis. Overtuigingen daarentegen is al wat lastiger. Simpelweg omdat veranderingen op dit niveau niet volgens dezelfde regels gaan. Een leuk voorbeeld hoe overtuigingen schetst het hierna volgende voorbeeld.

Ik ben een lijk

Een man vertoont, psychologisch gezien, zeer vreemd gedrag. Hij wil niet eten en niet werken. Hij zit alleen maar en beweert dat hij een lijk is. De psychiater probeert hem ervan te overtuigen dat hij niet echt dood is. De argumenten gaan over en weer. Uiteindelijk vraagt de psychiater: 'Kunnen lijken bloeden?' De man denkt even na en zegt: 'Nee, alle lichaamsfuncties zijn gestopt, dus er bloedt niets meer.' De psychiater stelt voor een experiment te doen: 'Ik pak een naald en prik in je vinger en dan kijken we of je bloedt,' Omdat de patiënt een lijk is, kan hij niet voorkomen dat de psychiater hem met de naald prikt. De man begint te bloeden. Hij kijk in opperste verbazing naar en zegt: 'Krijgt nou wat! Lijken kunnen wel bloeden!

Overtuigingen worden intensief behandeld in het ons programma 'Psychologie van Veranderen én Verkooptrajecten. Voor vragen en of informatie over deze programma's, neem dan vrijblijvend contact met ons op.