Ons verkoopteam deel 8Eerder verschenen eerder verschenen. deel 1, deel 2, deel 3 deel 4 deel 5  deel 6 en 7

Teams zijn succesvol als de menselijke variatie erkennen, er aan werken om de verschillen tussen de teamleden niet alleen te zien maar ook te waarderen.

Psycholoog David Merrill onderscheidt vier gedragsprofielen of zones waarmee hij mensen beschrijft. Het is een praktische manier om naar gedragsverschillen te kijken. Simpel omdat deze zichtbaar zijn en overtuigingen ‘in’ uw zitten. Een van de gedragszones is uw natuurlijke habitat, voor u het welbekende gedrag, de plek waar anderen u dag in dag uit zien zitten. De vier vakken vormen met elkaar een vierkant.

 

 

typologieen

Bovenstaande diagram is een van de vele manieren waarop u kunt kijken naar het universum van de menselijke aard. Het bevat een duidelijke noord-, oost-,zuid- en westkant. Van rechts naar links meet het assertiviteit, passiviteit en activiteit, of u iemand iets vraagt of dat u hem iets opdracht. Van boven naar beneden meet het beheerst gedrag (boven) of emotioneel gedrag (beneden). Op die manier is de ‘Doordouwer’ een combinatie van taakgericht en pro-actief. De ‘Expressivo’ is een combinatie van pro-actief en mensgericht. De ‘Supervriend’ is mensgericht en reactief, de ‘Analyticus’ combineert reactief en taakgericht. Laten we twee archetypes eens nader bekijken.

Lees nu de onderstaande beschrijving van de vier typen, en denk er over na waar anderen u zouden kunnen indelen. Belangrijk om te weten dat gedrag contextafhankelijk is oftewel de situatie waarin u verkeert. Het kan best zijn dat u thuis de Supervriend bent maar op het werk de Analyticus uithangt. Welk gedrag levert u het meeste op in een bepaalde context. Wat betreft zijn we heel slim in het innemen van een rol. Om gedonder te voorkomen gelden de typologieën zowel voor mannen als voor vrouwen.

Analytici

Dat zijn dus niet de personen die aanschuiven bij Studio Voetbal of VI of bij Nieuwsuur. Deze mensen zijn overtuigd van hun gelijk. Hun zienswijze is de enige op deze problematiek en wij argeloze kijkers beschouwen ze als onwetendheid of zelfs dom. Kritiek wordt niet op prijs gesteld. Nee, Analytici zijn eigenlijk perfectionisten. We horen vaak dat mensen deze eigenschap zich vaak toedichten maar het helemaal niet zijn..,. maar vooruit. We herkennen het gedrag dat ze op personeelsfeestjes nooit te buiten gaan aan alcohol, die nooit iets halsoverkop doen. Hun sterke kant is dat ze negen van tien keer gelijk hebben omdat ze de tijd hebben genomen, goed hebben nagedacht en alle kanten hebben bekeken. Feiten en analyses zijn hun sterkste wapen. Hun belangrijkste eigenschap is geduld, maar dat kan ook hun valkuil worden. Dan ontaardt het in voorzichtigheid die verlammend werkt. Niet uit angst, maar vanuit de behoefte een probleem volledig te begrijpen voordat ze aan de oplossing werken. Een Analyticus die zwaar onder druk staat, zal meestal zorgen dat hij een veilig heenkomen vindt tot het geweld ophoudt. Dit type is zeker niet de man of vrouw waar u naast wil staan tijdens een personeelsfeestje. Maar als u een analyse wilt hebben van een probleem dan is luisteren zeker de moeite waard. Dit type mens baseert zich op het verleden en leert daar van.

Een beschrijving van een Analyticus: kritisch, besluiteloos, saai, pietluttig, moralistisch, hardwerkend, vasthoudend, serieus, afwachtend, systematisch.

Supervrienden

Zijn typisch mensgericht, houden rekening met anderen en zijn zeer empathisch. Zij zijn de labradors van de organisatie. Je gooit iets op en zij gaan er mee aan de slag, zonder analyse en zonder vragen. Hun oriëntatie is heden ,verleden of toekomst, altijd precies datgene wat de mensen om hen heen nodig hebben. Zij zijn de beste coördinatoren die u kunt krijgen, omdat zij altijd de gelegenheid vinden om met iedereen contact te maken. Natuurlijk hebben ze ook een eigen mening, maar waarschijnlijk zijn ze meer geïnteresseerd hoe de groep erover denkt omdat de sfeer goed te houden. Hun grote kracht is dat zij verbinden en begrijpen hoe mensen met elkaar omgaan. Staan ze onder zware druk, bijvoorbeeld door een ernstig conflict in de groep, dan storten ze meestal in. De Supervriend is de man of vrouw die andere laten stralen; het succes en welbevinden het van team is daar waar hij/zij het voor doen.

Een beschrijving van een Supervriend: conformerend, onzeker, innemend, afhankelijk, onhandig, ondersteunend, respectvol, bereidwillig, betrouwbaar, plezierig.

Lees de beschrijving eens goed door en wees eerlijk: waar zit u? Welke gedrag vertoont u in het team? Dicht u uzelf eigenschappen toe die bovenaards zijn? Wees gerust. Wij mensen hebben de onhebbelijke gewoonte om onszelf goddelijke kwaliteiten toe te eigenen. In de praktijk laat u deze kwaliteiten niet zien. Dus, wat laat u zien in de groep? Vraag uw grootste criticaster naar zijn mening. U zult versteld staan wat voor gedrag u toont in de groep.

IVPEO

IVPEO zoekt kennis en deelt deze: Interessante onderzoeken, afwijkende meningen of gewoon leuk om te weten. We schrijven artikelen die zowel de mens als de organisatie beïnvloeden op het gebied van overtuigingen, organisatiekunde en psychologie. We hopen je hiermee van dienst te zijn.