Ons verkoopteam deel 5

Views:
586
Tags:
Verkoop


We gaven het al aan in eerdere artikelen; het volmaakte verkoopteam uit managementboeken bestaat dus niet. Erger nog, die positieve presentatie van verkoopteams in boeken en artikelen is volstrekt misleidend. SalesTeams werken niet altijd even goed samen en verkopers kunnen grillig zijn. Er is altijd wel gedoe! Het ideale verkoopteam bestaat dus niet. Zo zit de wereld niet in elkaar.

De onaangename waarheid is dat verkopers van uw team net zo zijn als de rest van de mensheid. Op een of twee punten zijn ze geweldig, en voor het overige zijn gemiddeld of minder dan dat. En ook dat heeft invloed op de te verkopen diensten en producten, de communicatie in uw team en dus het verkoopresultaat. Verkopers zijn net mensen. Ze hebben hun ups en downs. Misschien meer dan gemiddeld. U hebt misschien wel een verkoper dat depressief is, of iemand met een stevige persoonlijkheidsstoornis. Of u hebt verkopers die u niet kunt uitstaan. U kunt ook verkopers hebben die ooit heel belangrijk waren, maar die nu niet zo veel bijdragen. Hun neurotransmitters werken niet zo snel meer als vijftien jaar geleden. Ze teren oude behaalde resultaten. De alcohol heeft zijn invloed doen gelden, een ongeluk of gewoon het verstrijken van de tijd.

U kunt naar huis gaan met het gevoel dat uw salesteam het beste van de wereld is, en de volgende ochtend komt u erachter dat er een gearresteerd is door de politie en ander teamlid niet meer komt opdagen. Teamleden bij wie het onderscheidingsvermogen met de dag wisselt; wijsheid op maandag, krankzinnigheid op dinsdag. Euforie op woensdag. Depressie op donderdag. Kortom, u, als salesmanager, beleeft dus heel veel met uw verkoopteam.

IVPE/O is onderzoeker, verkoopstrateeg, pragmaticus en biedt inzichten in de psychologie van verkoop en overtuigingen, fanatiek margeverhoger, spreker, columnist, verkooptrainer met humor en vooral zelfspot. Bel gerust voor een teammeeting.

Lees ook:
deel 1
deel 2
deel 3
deel 4