Denkfouten en hoe deze te voorkomen: herkaderenOvertuigingen, we hebben ze allemaal en deze hebben we gekregen van onze ouders, ervaringen, mooie alsook dramatische momenten. Aan overtuigingen is niets logisch of wetenschappelijks aan. Simpelweg weten is voldoende. Soms nuttig en ook verdomd irritant. Overtuigingen op bewust en onbewust niveau, zijn richtinggevend en bepalen hoe wij naar de wereld kijken. Dit is het eerste deel van velen om je te leren hoe je met overtuigingen om kan gaan. Als eerste het herkaderen van een betekenis of anders gezegd: je hebt altijd het recht om een andere conclusie te trekken.

De gebeurtenis

In dit deel leer je hoe je anders naar een gebeurtenis kunt kijken. Want wie steeds op dezelfde kijkt, denkt ook steeds hetzelfde. En dus bij deze de volgende tip:

Stel dat je als manager wil je je medewerkers meenemen in een veranderingstraject. Dat is al spannend genoeg. Je staat voor de groep, presentatie heb je goed voorbereid. Nog geen drie minuten na je aftrap begint het gelazer: Weerstand, negativiteit en een hoop terugkijken. Je trekt ten strijde want je hebt heel veel avonden keihard gewerkt aan het veranderplan. Je laat het niet gebeuren….

Herkaderen

Wat is nu de gebeurtenis: de weerstand van je mensen, dat is dus het gegeven. Nu doe je het volgende: in plaats van jezelf gek te maken door met veel frustratie op de meeting terug te kijken, doe dan het volgende: herkader de betekenis die jij geeft aan de gebeurtenis:

Herkaderen: ‘wat leer ik van de weerstand? Je geeft dus dezelfde gebeurtenis een andere betekenis. In plaats van frustratie is nu de herkadering of nieuwe conclusie zoals je wilt, kan leiden tot andere inzichten. Effect: ontvankelijk zijn voor suggesties om het verandertraject te leiden.

Experimenteren

Als je hiermee aan de slag dan beschouw het als een experiment. Mail ons om je bevindingen te delen.

 

IVPEO

IVPEO zoekt kennis en deelt deze: Interessante onderzoeken, afwijkende meningen of gewoon leuk om te weten. We schrijven artikelen die zowel de mens als de organisatie beïnvloeden op het gebied van overtuigingen, organisatiekunde en psychologie. We hopen je hiermee van dienst te zijn.