De kracht van visualiserenIVPEO zoekt kennis en deelt deze: Interessante onderzoeken, afwijkende meningen of gewoon leuk om te weten. We schrijven artikelen die zowel de mens als de organisatie beïnvloeden op het gebied van overtuigingen, organisatiekunde en psychologie. We hopen je hiermee van dienst te zijn.

Vandaag: de kracht van visualisatie

Let er maar eens op bij een wedstrijd hordelopen hoe een atleet die vlak voordat hij de wedstrijd ingaat, zijn ogen sluit en in gedachten de wedstrijd loopt: de armbewegingen lopen mee en visualiseert de horden. De kracht van visualiseren wordt vooral toegepast in sport. In de zakelijke context hoor en zie je het wat minder vaak. Als ik een training mag geven, dan visualiseer ik altijd hoe ik de training start, altijd staand en even rust en dat open ik de training. Ik ga dan ergens rustig zitten en sluit mijn ogen en zie en hoor mezelf dan de training starten. De oefening doe ik ook wanneer ik een lezing geef. Het maakt me rustig.

Proces belangrijker dan het doel

Pham en Taylor van de Universiteit van Californië deden experimenten met studenten die voor een examen stonden. Zij lieten de ene groep het gewenste doel visualiseren (het slagen voor het examen). De andere groep moest zich juist een voorstelling maken van de acties die nodig waren om het examen met goed gevolg af te leggen. De resultaten waren glashelder. De deelnemers die gevisualiseerd hadden op het proces zagen zichzelf lezen, samenvattingen maken en de stof herhalen. Deze groep bleek ook daadwerkelijk meer tijd aan de voorbereidingen besteed te hebben en behaalde (daardoor) duidelijk betere resultaten.

De stappen

  • Zorg dat je een plek vindt waar je geconcentreerd kan oefenen en niet gestoord wordt.
  • Bepaal het doel wat jij wilt bereiken. Bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, kalmer in spannende verkoopgesprekken worden, het verbeteren van de vaardigheid van luisteren, etc..
  • Ga comfortabel zitten met een rechte rug en sluit je ogen.
  • Maak voor jezelf een beeld hoe de ideale situatie er voor jou uitziet.
  • Speel dit beeld in je hoofd af. Zie het door je eigen ogen alsof je het doet.
  • Gebruik al je zintuigen. Wat voel, hoor, zie en ruik je?
  • Formuleer je doel op een positieve manier. Focus op wat je wilt dat er gaat gebeuren. Zeg dus niet; ik wil niet meer zenuwachtig zijn. Maar bijvoorbeeld; ik ben kalm en focus op mijn taak in het gesprek, let op mijn ademhaling, voer het gesprek en ben zelfverzekerd.
  • Oefenen, oefenen, oefenen. De kracht zit in de herhaling en hoe vaker jij oefent hoe beter het zal gaan.
     

 IVPEO zoekt kennis en deelt deze: Interessante onderzoeken, afwijkende meningen of gewoon leuk om te weten. We schrijven artikelen die zowel de mens als de organisatie beïnvloeden op het gebied van overtuigingen, organisatiekunde en psychologie. We hopen je hiermee van dienst te zijn. Voor vragen en of opmerking, bel/mail ons gerust.