de illusie van transparantie: wat je ziet is wat je ziet!

Views:
543
Tags:
Verkoop

IVPE/O zoekt kennis en deelt deze: Interessante onderzoeken, afwijkende meningen of gewoon leuk om te weten. We schrijven artikelen die zowel de mens als de organisatie beïnvloeden op het gebied van overtuigingen, organisatiekunde en psychologie. We hopen je hiermee van dienst te zijn.

Illusie van transparantie

Je denkt misschien dat mensen zien dat je nerveus en gespannen bent voor  de presentatie, maar dat is niet zo. In de psychologie heet dit fenomeen: de illusie van transparantie. Hetgeen natuurlijk niet wil zeggen dat je minder nerveus maar het je wel kan wel kan helpen om een magnifieke presentatie te geven hoe je ook voelt. In een onderzoek gaf Gilovich en Savitsky (2003, The illision of transparency and the alleviation of speech anxity. Journal of Experimental Social Psychology) deelnemers de opdracht mee om de onderstaande alinea door te lezen. Hetgeen resulteerde in betere presentaties en de toeschouwers deze dan ook hoger waardeerden (meer dan 20%!!) dan de voordrachten uit de controlegroep. Knip en plak de onderstaande tekst en herlees deze een paar keer voordat je de presentatie gaat geven:

Boost jezelf

Misschien helpt het je als je weet dat onderzoek heeft uitgewezen dat toeschouwers minder goed doorhebben dat je zenuwachtig bent dan je zou verwachten. Psychologen hebben iets vastgelegd wat ze ‘de illusie van transparantie’ noemen. Degenen die een praatje houden hebben het gevoel dat hun nervositeit open en bloot te zien is, maar in werkelijkheid zijn hun gevoelens hun toeschouwers helemaal niet zo duidelijk. Dit gebeurt omdat onze eigen emotionele ervaring zo sterk zijn dat we de overtuiging hebben dat onze emoties van onze gezicht en lichaam er vanaf spatten. Sterker nog:, toeschouwers zijn minder goed in het oppikken van jouw emotionele gemoedstoestand asl we geneigd zijn de veronderstellen. Dus terwijl je misschien zo zenuwachtig bent dat je zeker weet dat iedereen het in de gaten heeft, is dat in werkelijkheid maar heel zelden het geval. Wat jij vanbinnen voelt, is aan de buitenkant gewoon te subtiel zichtbaar om door anderen te worden opgepikt. Met dit in gedachten zou je je moeten ontspannen en je best moeten doen. Door de tijd te nemen voor je presentatie, je verkoopgesprek of een leuke date, weet wat je gaat vertellen en erop vertrouwen dat het een goed verhaal is. Onthoud dat je als je zenuwachtig wordt, jij  waarschijnlijk de enige bent die dat weet.

IVPE/O zoekt kennis en deelt deze: Interessante onderzoeken, afwijkende meningen of gewoon leuk om te weten. We schrijven artikelen die zowel de mens als de organisatie beïnvloeden op het gebied van overtuigingen, organisatiekunde en psychologie. We hopen je hiermee van dienst te zijn.  In gesprek komen, stuur een mail naar info@ivpeo.nl