7 eigenschappen Stephen CoveyIn deze blog lees je over de 7 eigenschappen van Stephen Covey. Stephen R. Covey was een bekende Amerikaanse schrijver. De bestseller The Seven Habits of Highly Effective People is door Covey geschreven. Door middel van deze blog geeft ik tips om beter te kunnen plannen. De 7 eigenschappen van Stephen Covey gaan hierbij helpen. Deze eigenschappen leveren veel inzichten op en zo kun je de tijd effectiever gebruiken. Heb je vragen of wil je dat ik help? Neem dan gerust contact op dan bel ik zo snel mogelijk terug voor een vrijblijvend gesprek.

Doe de juiste dingen: zelfmanagement

Covey kiest bij de keuze voor het juiste time-managementsysteem voor het kompas. Hij stelt dat het niet zo veel uitmaakt hoe hard je nu precies gaat. Belangrijker is de vraag of je de juiste richting hebt gekozen. We zeiden het eerder: doen we wel de juiste dingen. Hebben we het over efficiency of over effectiviteit? Oude time managementsystemen draaien om efficiency, concludeert Covey: dus de dingen op de juiste manier doen. Nieuwe time management systemen draaien om effectiviteit: dus de juiste dingen doen. Covey gebruikt dan ook vaak de term zelfmanagement. Hij adviseert managers zich niet blind te staren op allerlei schema’s en agenda’s, maar juist te focussen op prioriteiten. Wat vindt u belangrijk! En dat komt weer heel dicht bij zijn visie op persoonlijk leiderschap. Hoe kan ik leiding geven aan mijzelf, zodat ik vervolgens ook leiding kan geven aan anderen? Zowel zakelijk als privé. Covey is ervan overtuigd dat je deze zaken niet los van elkaar kunt zien. Ons leven is één geheel, waarvoor we zelf verantwoordelijk zijn. Of, om een van Coveys favoriete citaten van Mahatma Gandhi aan te halen: ‘We kunnen niet tegelijkertijd het goede doen in de éne afdeling van ons leven en het verkeerde in een andere afdeling ervan. Ons leven is één ondeelbaar geheel.’

De 7 eigenschappen van Covey

In Covey’s bekende boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap - Covey - staan zeven gedragsregels die ons helpen succesvoller, gelukkiger én tijdeffectiever te zijn. We nemen ze even door.

  1. wees proactief. Realiseer je dat je zelf in staat bent om je leven vorm te geven.
  2. begin met het einde voor ogen. Denk na over waar je heen wilt met je leven. Ontwikkel een helder beeld van je bestemming.
  3. begin bij het begin. Zorg dat je de belangrijkste dingen niet de dupe laat worden van allerlei urgente, maar onbelangrijke dingen.
  4. denk in termen van winnen/winnen. Wederzijdse afhankelijkheid, échte samenwerking, wordt geboren als je niet denkt in termen van concurrentie, maar van gezamenlijk winnen.
  5. probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden. Als we elkaar werkelijk begrijpen, dan zullen we creatiever worden in het oplossen van gezamenlijke problemen.
  6. werk synergetisch. Waardeer de onderlinge verschillen die er zijn en gebruik ze om tot betere resultaten te komen dan je alleen zou kunnen bereiken. En
  7. houd de zaag scherp. Periodieke vernieuwing van lichaam en geest zorgt ervoor dat je de andere eigenschappen kunt blijven ontwikkelen.

Alleen als je weet waar je naar op weg bent, kun je de route bepalen, zo betoogt Covey. En dus moet je plannen maken. Deze plannen vervolgens goed plannen, en vooral ook prioriteiten stellen. Wat zijn A-prioriteiten en wat zijn B-prioriteiten. Dit is dan ook één van de essenties van time management.

Wat kan ik met de 7 eigenschappen van Covey?

  • Zorg ervoor dat je bijhoudt (minutieus) welke werkzaamheden ja allemaal uitvoert. 
  • Doe dit letterlijk! Met een lijst op het bureau iedere activiteit klokken. Tijdschrijven dus. Na verloop van tijd ga je dan patronen herkennen.
  • Ook blijkt waar je te weinig tijd voor heeft. Analyse zal vaak uitwijzen dat het slim is om in hapklare brokken te werken. Je gaat dan toe naar een systeem van het budgetteren van tijd: elk onderdeel krijgt een X-aantal uren toegemeten.

Heb je een vraag over de 7 eigenschappen van Covey of wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan gerust contact met mij op.